LELYSTAD: Via de Stichting Welzijn Lelystad onderhoud ik als vrijwilliger tuinen van mensen die dat zelf niet meer kunnen, hetzij door ziekte of door ouderdom. Het gaat om mensen die een te smalle beurs hebben om een hovenier in te huren.

De tuin is overwoekert door speenkruid. Ik ben in mei begonnen met het minutieus verwijderen daarvan. Volgend voorjaar zal blijken in hoeverre ik daarin geslaagd ben. Aan de achterzijde grenst de tuin aan gemeentegroen waar gele dovenetel en bramen de boventoon voeren. Om te voorkomen dat die de tuin ingroeien heb ik een provisorische afsluiting gemaakt achter het hekje. Aan de linkerkant was al een nieuwe schutting geplaatst maar die houdt niet de klimmende winde tegen die welig tiert in de buurtuin. Gelukkig wonen aan de rechterkant tuinliefhebbers die hun tuin perfect in orde houden. Nadat het onkruid verwijderd was ben ik de tuin opnieuw gaan beplanten. Met planten uit mijn eigen tuin, krijgertjes en enkele, door mevrouw gekochte planten. Nu de tuin weer vorm krijgt valt des te meer op daar de ‘hardware’ in de tuin ook aan verbetering toe is: terras en traptreden zijn verzakt en het hekje achterin de tuin is deels verrot en kan het onkruid uit het gemeentegroen niet tegenhouden.

De werkzaamheden voor de tuin omvatten: 1 recht leggen van de bestaande bestrating in voor en achtertuin; 2. het trapje in de tuin vervangen door een helling, zodat deze ook met een rollator bereikt kan worden 3. vervangen van het hekje achter in de tuin. Het terras is plaatselijk behoorlijk verzakt, wat extra veel onderhoud oplevert en lastig is om met rollator of rolstoel te berijden. Het hekje is 20 jaar oud en deels verrot. Het trapje op de in de tuin gelegen geluidswal is flink verzakt. Om dat deel van de tuin ook voor een rollator toegankelijk te maken is vervanging van het trapje door een helling gewenst.

 

Speenkruidje (1) Speenkruidje (2) Speenkruidje (3)