Projectnummer: 141

Projectomschrijving

Drie huizen links van mij woont, een flinke dame van 89. Mevrouw heeft last van een tremor (trillen van het hoofd), doofheid en haar zicht gaat achteruit. Ze mag niet meer autorijden, waardoor haar wereldje steeds kleiner wordt. Haar man is overleden vlak nadat ik hier kwam wonen (in 2010) en haar beste vriendin zit sinds een jaar in een verzorgingstehuis voor dementerenden.

Mevrouw houdt zeer van haar achtertuin (5 x 10 meter) en weelderig begroeide oprit en voorbalkon, maar kan het onderhoud zelf niet meer uitvoeren. Haar kinderen hebben meermaals een helpende hand aangeboden. Mevrouw vreesde echter dat alles goedbedoeld maar rĂĽcksichtslos gesnoeid zou worden, zonder oog voor de bloeiende planten en struiken die ze wil behouden. Daarbij was de achtertuin in feite ontoegankelijk, omdat de aangrenzende kamer vol spullen stond. Enkele jaren geleden was Mevrouw zover dat ze ruimte heeft gemaakt, en een hoveniers bedrijf heeft ingeschakeld voor het hoognodige snoeiwerk aan oprit en achtertuin.

Ze was erg blij met het resultaat. In de achtertuin was weer ruimte om te lopen en op een bankje te zitten. Op de erfgrens met haar achterburen staan echter hoge bomen die steeds meer licht wegnemen, en inmiddels is de tuin weer helemaal dichtgegroeid (inclusief woekerende braam). Ook de planten op de oprit schieten lustig door. Gelukkig geniet zij wel intens van haar voorbalkon. Maar ze zou heel graag weer (vanaf de woonverdieping op de 1e etage) goed zicht hebben op de vogels en beplanting in de achtertuin, waaronder een vlinderstruik en enorme hortensia. En zelf de tuin in kunnen lopen.

Handig om te weten: mevrouw heeft sinds februari een nieuwe buurman (ter rechterzijde), die haar voorstelde om een schutting neer te zetten, maar dat wil ze pertinent niet. Zij is nog een van de eerste bewoners in deze straat, die allen van groene achtertuinen zonder dichte afscheidingen hielden. De buurman zal vast blij zijn met een deskundige snoeibeurt, zodat ook hij weer wat meer licht en ruimte in zijn tuin krijgt.

P.S. Zelf ben ik gek op natuurvriendelijk tuinieren, en ik wil deze vrouw graag helpen met het grote snoeiwerk, maar de klus is te zwaar om in mijn eentje te klaren (bovendien ben ik geen snoei-expert). In het tijdschrift Groei & Bloei zag ik de advertentie van Hovenier Helpt, en voorzichtig heb ik haar gevraagd of ze aan deze actie zou willen meedoen. Gelukkig reageerde ze meteen positief (ze is zelf tientallen jaren lid geweest van Groei & Bloei, dat hielp 🙂 Als iemand met hart voor groen aan haar uitlegt welke beplanting het beste kan blijven staan en gesnoeid, en welke beplanting echt beter weggehaald kan worden (om herhaling van een dichtgroeiende wildernis te voorkomen), zal ze daar zeker voor open staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen of onduidelijkheden?
Neem contact op met Hendrik Westra:
e: info@hovenierhelpt.nl | t: 0528 – 331678 | mob: 06 – 27179448