Mw. Schouten is in 2009 getroffen door een CVA. Mw. ervaart concentratie- en aandachtsproblemen. Daarnaast is ze bekend met scoliose, artrose, discopathie, fibromyalgie, spondylose en osteoporose. Mw. heeft eind vorig jaar diverse onderzoeken gehad voor haar rug op verwijzing van de reumatoloog, waaruit is gekomen dat ze 2 gebroken rugwervels heeft a.g.v. de osteoporose. Dit is blijvend en dit verklaard een deel van de pijn. Mw. is hierdoor lichamelijk zeer beperkt en ervaart dagelijks ernstige rugpijnklachten. Mw. ligt het grootste deel van de dag op een bed in de woonkamer. Vervoer buitenshuis lukt op bepaalde dagen, maar is pijnlijk vanwege de schokken en de stoten.

Mw. woonde tot april dit jaar samen met haar echtgenoot. Hij was verantwoordelijk voor vele taken en klussen in het huishouden, ondersteunde mw. in bezoekjes buiten de deur etc. Mw. was in praktische zin afhankelijk van hem. Dhr. Schouten was sinds begin 2013 bekend met een zeldzame tumor, een sarcoom in zijn been. Op 6 april dit jaar is dhr. aan de gevolgen van deze ziekte overleden.
Dhr. stond nuchter in het leven. Hij toonde bij voorkeur zijn gevoelens niet en hij vond het moeilijk om zich in te leven in het gevoelsleven zijn vrouw. Dhr. deed klusjes in huis, maar op zijn manier, waardoor er veelal sprake was van uitstel. Mw. vond dit altijd moeilijk gezien haar eigen karakter en haar afhankelijk. De prognose van de ziekte van dhr. was direct zeer slecht, waardoor mw. angst ervoer voor de toekomst gezien haar afhankelijkheid. Echter lukte het haar en hun omgeving niet, dhr. te overtuigen actie te ondernemen in het aanpakken van klussen in huis, zodat mw. hier minder problemen van zou ondervinden op het moment dat dhr. er niet meer zou zijn.

Mw. en dhr. hebben 2 kinderen. De dochter is bekend met ernstige psychiatrische problematiek, waarvoor zij onder gespecialiseerde behandeling staat. Dit veroorzaakt uiteraard veel spanningen en zorgen in het gezin. Mw. worstelt hierin met loslaten en verantwoordelijkheidsgevoel. Mw. kan in zeer beperkte mate een beroep op haar dochter doen voor hulp.
De zoon woont samen met zijn vrouw in Amsterdam. Zij hebben 2 zoontjes, één van bijna 2 jaar en één paar maanden oud. Zoon heeft een drukke baan in de bouw. Hij heeft moeite om mw. emotioneel te ondersteunen, maar ook praktisch is het moeilijk gezien de afstand en zijn eigen drukke leven. Mw. heeft een moeizame band met haar schoondochter.

Mw. ervaart op dit moment vele donkere dagen. Ze zit volop in de rouw van haar overleden echtgenoot, maar loopt ook tegen vele praktische problemen aan. Mw. heeft hulp in de huishouding, maar daarnaast zijn er in het huis nog vele klussen te doen, om het voor mw. mogelijk te maken zelfstandig in het huis te blijven wonen. Ze heeft mensen in haar directe netwerk die mw. willen ondersteunen, maar de aansturing hierin, het bewaren van overzicht, kosten mw. zeer veel energie door de gevolgen van haar hersenletsel.
Mw. ontvangt sinds 2012 individuele behandeling van InteraktContour vanwege de aanwezige verwerkingsproblematiek gericht op aanvaarding van verlies van gezondheid. Daarnaast ontvangt ze ook sinds een maand individuele begeleiding die haar helpt bij haar administratie en post, het op orde krijgen van allerlei praktische zaken, zodat ze zo zelfstandig mogelijk haar leven weer op kan pakken.
Mw. wordt enorm blij van bloemen. Heeft ook altijd een bosje bloemen op tafel staan, waar ze naar kan kijken vanuit haar bed. Echter kijkt ze ook uit op haar voortuin waar ze momenteel niet van kan genieten. Deze is erg bewerkelijk, wat haar, door haar fysieke problemen niet lukt. Mw. zou graag deze tuin willen aanpassen, zodat hij onderhoudsvriendelijk zou zijn en ze hiervoor niet meer afhankelijk is van haar buren, waar ze al zo vaak een beroep of moet doen, nu ze alleen is. Ook gezien mw. haar huidige financiële situatie, zou mw. graag in aanmerking willen komen voor het project ‘Hovenier Helpt’ en wij hopen dan ook van harte dat jullie haar verder kunnen helpen!

img_0061
img_0063
img_0056