NIJKERK: Een tuinvrouw in hart en nieren, de tante van mij. Enkele weken geleden sprak ze de woorden: “Als je 80 bent komen de problemen.” In haar geval klopt dat. Dit is geen zielig verhaal en beslist geen zielige vrouw. Een pittige enthousiaste tante die het liefst dag en nacht, bij weer en wind aan het tuinieren is en blijft, tot op de dag van vandaag. Een stoere vrouw die van aanpakken weet en trotst is op alles wat er in haar tuin groeit en bloeit. Langzamerhand komt bij haar het besef dat haar lichaam niet meer alles kan. Dát toegeven is lastig. Nog geen jaar geleden zaagde ze een boom om. Nu lukt het haar niet meer. Onder andere een versleten knie speelt haar parten tijdens het wroeten in de grond en het klimmen op een ladder. Toch hobbelt zij door in haar tuin.

Hovenier HELP(t)!
Wat zou ik haar graag verrassen met deze bijzondere mogelijkheid. Geen dure aanleg of wijzigingen, gewoon een najaar schoonmaak van haar voor en achtertuin. Hier en daar moet een boom of struik worden gesnoeid, woekerende planten moeten worden uitgedund en hier en daar misschien een plant worden verplaatst. Kortom  een onderhoudsbeurt van haar tuin zodat hij winterklaar is en tante onbezorgd kan genieten van een opgeschoonde tuin vol vogeltjes en vissen.

Zelf volg ik op Facebook ‘Hovenier Helpt’. Tot mijn vreugde las ik het artikel over de deelname van Hoveniersbedrijf Satter in Nijkerk. Een eerste oplossing bij het zelfstandig blijven wonen en tuinieren in en rondom het huis. Ruim 3 jaar help ik haar zelf met van alles en nog wat. Inmiddels wordt duidelijk dat er iets meer ondersteuning nodig is. En op termijn? Er zijn vast contractjes af te sluiten waarbij er een paar keer per jaar hulp van een hovenier kan worden ingezet. ‘Hovenier Helpt’ zou voor mijn tante een goede eerste kennismaking kunnen zijn met het uit handen geven van een deel van haar grote hobby TUINIEREN VANUIT HART EN NIEREN!

81_jaar (3) 81_jaar (4) 81_jaar (5) 81_jaar (1) 81_jaar (2)